Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

.....

.....

Tuesday, November 12, 2013

I'm finally meeting the counsellor and its awesome !

“Not knowing yourself better might become a problem in the future.” 

Tadi pi Counselling Centre, pi ambil personality test. And here’s what I've got from the meeting with Bro. Wan, my Counselling Class’s instructor.

He said that each of us have our own personality which might be differ from one another. These differences he said can somehow lead to a conflict, a huge conflict. He gave an example of a room of 4 students; A, B, C and D who had a totally different personality. D might dislike B’s way of doing things, while C and A had a very distinct preference where C prefers to be alone and A like to disturb people.

This conflict according to counselling’s points of view can be overcome by knowing oneself better. Taking personality test is very important since it can help you to behave or in dealing with people with certain characters. In this test, there is no such ‘your attitude is bad, or good.’ It’s only the matter of how you cope and deal with your attitude.

I remember he said that “by knowing yourself, you can adjust yourself according to and be flexible in certain situation and environment. You might possess the character of conscientious and well organized but it doesn't mean you have to be like that regardless situation. You have to somehow teach yourself to be flexible in some situation, means that suit yourself with what’s around you. Or you’ll find difficulties in facing what is in front.”


Alhamdulillah, now I know myself better. Hopefully I can make an adjustment where’s needed. Feel like into counselling field. Eh. 

The result of the test just now.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, October 19, 2013

Bila kita nak berubah..

بسم الله الرحمن الرحيم 

Bila kita nak berubah,

ada beberapa stage yang akan kita lalui.

 Stage pertama adalah stage yang menguji diri, iaitu stage dimana kita sudah MULA JATUH CINTA dengan suruhan ALLAH. Bila kita dah jatuh cinta , mesti kita nak buat apa yang orang kita cintai itu suka kan? Dan disinilah kita diuji ALLAH. Kadang-kadang kita rasa segan, malu, takut, x berani dan sebagainya nak buat apa yang ALLAH suruh.

“ Nanti orang kata aku ni bajet bagus pulak.”

“ Alamak, segan la pulak. Aku sorang je yang pakai tudung kat sini.”

“ Eh, aku je ke yang pakai stoking? Segannya. Mesti orang kata aku pelik.”

“ Malunya nak baca Quran lama-lama. Mesti roommates perasan. Ye la, aku kan xpernah lekat langsung dengan Quran ni. Adeh, segannya.”

Monolog ni semua, bukan enti saja yang rasainya ya ukhti. :)  Tapi saya, dia dan mereka semua pernah rasa. Trust me, you will find it awkward only at the beginning. Because once you are into it, there is no longer ‘segan, malu, takut’ tu semua. Inshaa ALLAH.

Stage kedua adalah ISTIQAMAH. Stage ni adalah stage yang paling mencabar! Eh, jangan takut. Sabar, dengar dulu. J

Saya akui, stage ini kadang-kadang saya pun tersasar. Perkara yang paling sukar bagi saya adalah utk istiqamah dalam sesuatu perkara. Tapi sebenarnya stage ni boleh jadi mudah, kalau kena caranya. Macam mana?

 Antara cara kita nak istiqamah dalam sesuatu ‘amal yang kita lakukan adalah dengan duduk dalam biah (suasana) solehah. Duduk dalam kalangan mereka yang sentiasa meletakkan perintah ALLAH sebagai priority dalam hidup mereka; especially when it comes to SOLAH ON TIME.  Pengalaman saya sendiri, bila duduk sebilik dengan roommate yang solatnya on time, secara automatic ‘penyakit’ tu berjangkit pada saya. Alhamdulillah ‘ala kulli hal.

Cari sahabat yang baik. Ini pun salah satu cara yang dapat membantu kita utk istiqamah. Sahabat yang baik ni sangat memainkan peranan dalam kehidupan kita.

Hadis Rasululah SAW yang bermaksud,
“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.”
(Hadis riwayat Abu Daud).

Hadis lain pula ada menyatakan tentang bagaimana ‘rupa’ teman yang baik itu.

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.” – al-hadis.

Inshaa ALLAH, jika kita pilih sahabat yang baik, maka baik jugalah kehidupan kita.

Usaha terakhir utk memastikan istiqamah adalah dengan BERDOA. Jika usaha dah dilakukan, maka berdoalah agar ALLAH tetapkan hati kita pada jalan kebaikan. Ni antara doa yang kita boleh ‘amalkan.

“ Ya muqallibal qulub, thabbit qalbi ‘ala deenik ”
(Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini di atas agama-MU.. )
“ Ya muqallibal qulub, thabbit qalbi ‘alal haqq ”
(Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini di atas kebenaran-MU..)
“ Ya muqallibal qulub, thabbit qalbi ‘ala to ‘atik ”
(Wahai Tuhan Yang Membolak-balikkan hati, tetapkan hati ini dgn taat pada-MU)

TAPI,
 “ hidup tidak selalunya indah, langit tak selalu cerah~” – Hijjaz : Lukisan Alam.

Ada masa kita diatas, ada masa kita dibawah. Iman kita ada turun naiknya. Saat turunnya iman, ia adalah saat yang paling sakit bagi orang yang beriman. Masa inilah kita diuji dengan dahsyat.

Tudung yang labuh, semakin singkat. Ada yang hilang terus tudung dikepalanya. Kaki yang dulu ditutupi stoking, kini tidak lagi. Handsock yang menjadi kemestian, kini tersimpan rapi didalam laci. Quran yang dulu boleh dihabiskan 30 pages dalam masa 1 hari, kini tinggal 2 page sehari, kadang-kadang langsung tiada. Kata-kata nasihat yang dulu sering dilontarkan, kini tiada lagi. Kerana bimbang nasihat itu terkena atas batang hidung sendiri.

Inilah saat diri terumbang-ambing. Hilang pedoman. Rasa bebas, tapi dalam masa yang sama rasa ‘something’ yang menyedihkan, yang sukar digambarkan dalam perkataan. Rasa tak tenteram. Bagi yang masih ada imannya, sedikit sebanyak dia akan lalui perasaan sedih ini, cuma dia akan rasa seolah x mampu nak lawan kemalasan utk beribadah. Hati pula cuba mengeluarkan ‘hujah2’ utk membenarkan apa yang salah.

Jika ini berlaku pada diri kita, cepat-cepat berhenti. Hentikan rasa malas nak beribadah. Berhenti keluarkan ‘hujah2’ yang membenarkan yang salah. Berhenti dimana saja kita sedang berdiri. Pandang belakang. Muhasabah. Tengok kembali apa yang telah kita tinggalkan dibelakang. Cakap pada diri, “ Bukankah apa yang dibelakang aku ini apa yang sangat aku cintai dulu?” Saat tu, saya berdoa semoga ALLAH permudahkan urusan saya, enti, dia dan mereka. Kheir inshaa ALLAH. J

NOTA TANGAN:
Bila seseorang tu dah berubah menjadi lebih baik, janganlah kita ungkit kisah lamanya yang banyak kekurangan. Kita x pernah tahu betapa dia bersusah-payah melupakan kisah lalunya.

Dan,

Bila seseorang itu sudah semakin jauh dari kebaikan yang sentiasa dia 'amalkan , antum tariklah dia kembali dengan mengingatkannya akan segala kebaikan yang dia pernah 'amalkan dulu. Ingatkan dia. Kita manusia, sering terlupa dan terleka.

"Dan berikanlah peringatan, sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman." (Az-Dzariyat: 55)

Dan,

Bila kita terima teguran yang membina, janganlah kita rasa offended by it.

"When someone is correcting us, they are not to be accused of being judgemental  Its a simple reminder, and the truth hurts..’- Mufti Menk.


~Spread the peace, spread the love. ~

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, July 3, 2013

Islam Pasti Menang !

Bismillahirrahmanirrahim.

ALLAHU . Ummah ini sedang tenat . Berita yang amat mendukacitakan seluruh dunia Islam apabila Dr. Mursi ( President of Egypt ) telah di overthrown melalui coup de ‘etat hari ini. Sebagai menggantikan Dr. Mursi , kepala tentera Egypt telah melantik Adly Mansour , sebagai  presiden Egypt yang haram dengan membawa ideology secular .

Dunia Islam melabelkan hari ini sebagai hari gelap Mesir . Islam yang di perjuangkan oleh Ikhwanul Muslimin sekali lagi dicabar . Sesungguhnya inilah ujian ALLAH buat hamba-NYA yang beriman dan bertaqwa .

Ironinya kes di Mesir ini , kepala tenteranya yang tidak mempunyai keyakinan untuk menjatuhkan Dr. Mursi melalui coup de ‘etat telah menggunakan ulama al-Azhar bagi menyokong pihak secular yang mereka agung-agungkan . Dan alangkah malangnya apabila ‘ulama Azhar itu bersetuju untuk bersekongkol dengan musuh ALLAH demi kepuasan nafsu serakahnya sendiri . Ada juga yang berkata bahawa ‘ulama Azhar yang bersekongkol itu tidak lain hanyalah seorang ‘ulama yang buta politik .

ALLAHU . Dunia Islam sedang bersedih . Mujur ALLAH berjanji akan sentiasa membantu hamba-NYA yang ikhlas berjuang demi-NYA . Wahai ALLAH , sesungguhnya kami tiada daya dan upaya melainkan dengan bantuan Engkau , dapatlah kami mematahkan segala rancangan jahat musuh-musuh MU .

Lihat saja , berapa ramai yang bersorak kegembiraan apabila Dr. Mursi dijatuhkan . Amerika , Israel , UAE (Abu Dhabi dan Dubai) , rejim Syria , Syiah , Saudi , Iran dan golongan secular . ALLAHU . Ummah ini semakin tenat .

Terfikir seketika , apakah yang akan terjadi kepada umat Islam yang ditindas ? Bagaimana Palestin? Amankah Syria ? Terbelakah muslim di Afghanistan ? ALLAH ALLAH ALLAH . Hari ini hari duka . Hanya tangisan dan doa .

Semua ini meluluhkan hati .

Kini , pemimpin yang al-Quran di dalam dadanya , yang telah menjadi imam solat bagi rakyatnya
dijatuhkan oleh sekular durjana .

Malang juga di Malaysia apabila media arus perdana berterusan melabelkan Dr. Mursi sebagai dictator . Dr. Mursi sedikitpun tidak dianggap sebagai wira oleh arus media perdana negara ini . ALLAHU . Betapa jahat dan busuknya hati mereka !. Butakah mereka atau sengaja mereka membutakan mata mereka daripada kebenaran ?! Ah .. Mungkin bukan mata mereka yang buta , tetapi HATI mereka !. Mujahidin di Syria juga dilabelkan sebagai pemberontak dan pengganas ! Gilakah media arus perdana ini ?! Ah , rasa macam nak aku carik-carik lembaran yang mereka baca di kaca tv dan yang dipaparkan di dada akhbar !

Kalaulah mereka yang membutakan mata dan hati ini mendengar kata-kata Dr. Najlaa , isteri kepada Presiden Mesir , Dr. Muhammad Mursi berkaitan suaminya , mesti setidak-tidaknya timbul rasa simpati dan curiosity mereka terhadap Dr. Mursi dan Ikhwanul Muslimin .  

Isteri Dr. Mursi berkata ;

" Dihari-hari yang penuh dengan ujian , tatkala aku masuk ke dalam bilik , kelihatan beliau sedang sujud memohon pertolongan kepada ALLAH dalam keadaan menangis mengadu halnya dan negaranya . Apabila dia hendak tidur , tangisan itu masih kedengaran walaupun beliau berada di atas katilnya , sehingga basahnya umpama mandi . Demi ALLAH wahai Dr Mursi, nescaya Allah tidak akan membiarkan kamu terus bersedih dan meninggalkan kamu tanpa pertolongan daripada-NYA disebabkan keadaan wajahmu yang bersinar dan hatimu yang bersih . Maralah wahai Sang Presiden , Demi ALLAH , jika DIA menggoncangkan Sungai Nil dan laut , nescaya digoncangkan mereka bersamamu ! "

Hasbunallah wani’mal wakil ni’mal maula wa ni’mannasir .

HANCUR KUFFAR MESIR !

Kata Dr. Yusof al-Qaradhawi, "Bagaimana kita boleh bersabar dengan Mubarak selama 30 tahun, tetapi tidak boleh untuk Mursi selama setahun?"



SHAME ON YOU WHO SAID THAT YOU’RE A MUSLIM BUT WHAT YOU PRACTICED IS VICE VERSA!





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, October 25, 2012

Salam Eid Adha !





“Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada ALLAH dan Rasul-NYA, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan ALLAH ; mereka itulah orang-orang yang benar (pengakuan imannya).
( al-Hujurat : 15 )

“Daging-daging sembelihan dan darahnya itu sekali-kali tidak sampai kepada ALLAH, tetapi ketaqwaan dari kamulah yang akan sampai kepada-NYA”.
(al-Hajj : 30 )

"...maka berlumba-lumbalah kamu dalam kebaikan..."
( al-Baqarah : 148 )

Salam Eid Adha . Kullu 'Am Wa Antum Bikhair. =)


*Kepada sahabat2 yang memandu, hati2. Semoga selamat sampai ke destinasi . Jangan lupa slow-kan speed kat depan kamera AES. Kalau dan, buat ‘peace’ kat depan kamera tu. ;))

Jaga diri , Jaga Iman . Fastabiqul khoirat ~



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan Mubarak! ♥




"Oh you who believe! Fasting is prescribed to you as it was prescribed to those before you, that you many learn piety and righteousness" (Qur'an, al-Baqarah, 2:183)

Allah's Apostle said, "When the month of Ramadan starts, the gates of the heaven are opened and the gates of Hell are closed and the devils are chained." [Bukhari] ...

Narrated Abu Huraira(r.a): The Prophet said:"... whoever fasts during Ramadan out of sincere faith and hoping to attain Allah's rewards, then all his past sins will be forgiven." (Sahih Al-Bukhari).

"...whoever witnesses the Month of Ramadan should fast through it..." Q(2:185)

"Ramadan is the (month) in which the Quran was sent down, as a guide to mankind and a clear guidance and judgment (so that mankind will distinguish from right and wrong).." (Q 2:183)


"...And it is better for you that ye fast, if ye only knew." (Q 2:184)

The Messenger of Allah (may Allah bless him and grant him peace) addressed his companions on the last day of Sha`ban, saying, "Oh people! A great month has come over you; a blessed month; a month in which is a night better than a thousand months; month in which Allah has made it compulsory upon you to fast by day, and voluntary to pray by night. Whoever draws nearer (to Allah) by performing any of the (optional) good deeds in (this month) shall receive the same reward as performing an obligatory deed at any other time, and whoever discharges an obligatory deed in (this month) shall receive the reward of performing seventy obligations at any other time. It is the month of patience, and the reward of patience is Heaven. It is the month of charity, and a month in which a believer's sustenance is increased. Whoever gives food to a fasting person to break his fast, shall have his sins forgiven, and he will be saved from the Fire of Hell, and he shall have the same reward as the fasting person, without his reward being diminished at all." (Narrated by Ibn Khuzaymah)

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak dan selamat berpuasa. Semoga puasa dan Ramadhan kali ini adalah yang terbaik dalam perlaksanaannya dan juga sebarang amalan didalamnya, insyaALLAH.

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan Al-Mubarak!
Ahlan wa sahlan ya Ramadhan Kareem!



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, July 13, 2012

InsyaALLAH, Jom.


July 14 2012





- - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - -- 

July 15 2012







Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, July 10, 2012

al-Fatihah buat Sahabat

Nik Hazman menghembuskan nafas terakhir pukul 6.30 ptg (waktu Makkah) - 8 July 2012

Innalillahi wainna ilaihi rojiuun..

Kita kehilangan seorang lagi pejuang PAS/PR.. al fatihah utk Allahyarham Nik Hazman Nik Hashim yang meninggal di Makkah kerana sakit jantung... Allahummaghfirlahu warhamhu wa'afihi wa'fu 'anhu...moga ditempatkan bersama hamba2-NYA yg soleh.. Allahyarham insan terpilih insyaALLAH, meninggal di bumi yg penuh barakah, tanah suci Makkah..Allah lebih menyayanginya..

Jom renung sejenak hadis2 ini..

Berkata Ibnu Omar r.a: Pada suatu hari aku datang berjumpa Rasulullah s.a.w yang sedang berada di tengah kalangan sahabat yang terkemuka. Lalu berdirilah seorang sahabat daripada Ansar bertanya Rasulullah dengan berkata:

"Ya Rasulullah! Siapakah yang paling pintar dan siapa pula yang paling cerdas akalnya?"

Rasulullah menjawab: "Yang paling cerdas dan yang paling pintar ialah orang yang paling banyak mengingati mati dan yang paling banyak bekal menghadapi mati. Merekalah yang paling pintar dan yang paling cerdas kerana mereka mendapat kemuliaan di dunia dan kehormatan di akhirat."

Dalam hadis lain Rasulullah bersabda: 
"Perbanyaklah mengingati mati." (Hadis Riwayat: At Thabrani)

Dalam satu hadis yang diriwayatkan Imam Ahmad dan Hakim pula, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Sebaik-baik manusia menurut pandangan Islam ialah orang yang panjang umur dan baik pekerjaannya. Sejahat-jahat manusia pula ialah orang yang panjang umurnya tetapi jahat pekerjaannya."

Akhir kalam,
"Di mana saja kamu berada pasti mati mendatangi kamu sekalipun kamu bersembunyi di atas mahligai atau benteng yang paling kuat." (an Nisa': Ayat 78)

Wallahua’lam..teruskan perjuangan antum.





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, April 21, 2012

Take Note..

Himpunan BERSIH 3.0 28/4/2012 hanya akan berlaku di DATARAN MERDEKA KUALA LUMPUR dan tidak di tempat lain. Ingat, DATARAN MERDEKA KL. Selamat meloloskan diri dari sekatan Polis, FRU dan samseng2 umno..
…DUDUK BANTAH…

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

For one minute..Just one minute…



Dear MUSLIM sisters please answer me...

Why do you upload your photos to Facebook?
Is it to get comments?
What comments do you expect to see?
 “Wow, you’re so beautiful!”  ,
“You’re so cute!”  ,
“You’re like an angel”,
Bla bla and bla…
Is it this that you wanted for?

 Ok now tell me what do you get by these comments?
Pleasure..?
Happiness..?
Proud...?
Ok how long will these last for?
Is it a day? 2 days? … Or maybe at each time you read them..?
But have you ever think about it?
I mean, about all these nonsense that you expecting for…
How great pleasure that this people or world can give you, when compared to the pleasure we have been promised in Jannah?
Please, don’t tell me that you are looking for pleasure in the world rather than in Jannah…
And you know what? A pleasure in this world doesn’t mean it is a pleasure in Jannah…
Please bear that in mind…

Ok now answer me for this…
Would you like if your husband or boy admires another girl?
I’m sure your answer will be ‘NO’ …
If your answer is ‘NO’, then why do you give yourself to be admired by someone else’s husband or boy?
It is unfair isn’t it?
 I’m very sure that the other girls too, prefer the same from their husband or boy…
But unfortunately you’re only trying to make it fair to you but not to others…
What a sad story here…

And brothers now please answer this…
Would you be pleased if someone else admires your wife or girl?
Then how fair is that you admire the wife or girl of someone else?
And comment that “you are beautiful” , “looking at this picture make me calm” bla bla blaa…

Think of it again…
Reflect yourself…
For one minute...just one minute…

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, March 31, 2012

Thursday, March 29, 2012

Calon zauji : Yang macam mana?


Calon zauji : Yang macam mana?
Sering juga diri ini dilontarkan persoalan yg sedemikian. Ada saja yang bertanya, “anis, calon suami nanti nak yang macam mana?” , “ Apa kriteria2 yg anis lihat pada calon suami?” dan etc. Terkadang rasa malas mahu menjawap soalan yang dilontarkan. Tapi bila di diamkan, bertambah pula sahabat yang datang  bertanya. Jadi, untuk meleraikan segala kekusutan persoalan yang timbul, saya akan senaraikan kriteria2 calon suami yang saya inginkan. Sebenarnya bukanlah  apa sangat kriteria yang saya lihat, cuma paling tidak pun calon suami saya mesti mempunyai at least 80 % karakter ayah saya.

Ayah saya insan yang macam mana pula? Kalau nak tahu, ayah saya;

Tegas pada tempatnya, bertanggungjawab, rajin, kerja keras demi survival keluarga, kelakar, suka share ilmu, suka bagi tazkirah, akan menegur andai ada yang buat silap, suka baca dan huraikan hadis kepada kami, berebut main game pc dgn anak-anak dia  suka cabaran dan sesuatu yang mencabar, pandai bertomoi, nakal romantic, boleh buat semua kerja berat atau ringan, tidak pernah putus asa, tidak kenal erti lelah, tidak pernah mengungkit, mudah bertolak ansur, tidak suka perselisihan, rational, tidak suka meminta bahkan memberi, cemerlang gemilang terbilang   kreatif dan inovatif, suka bagi teka-teki yang susah, rajin belikan aiskrim utk kami, repair basikal kami yang rosak, seorang yang tidak berkira, berjuang dijalan ALLAH insyaALLAH, lebih memilih utk berdiam andai ada yang menyakiti, selalu nyanyi lagu p.ramlee utk mak sahabat yang baik dan mesra, sukar menolak jika ada yang datang meminta bantuannya, tidak suka membazir, pandai urus kewangan keluarga, kuat berpegang pada prinsip, and last but not least seorang yang skema tapi hensem, macho dan bergaya..

Ini bukan jawapan bagi persoalan yang dilontarkan..huhu..sebenarnya bukan kriteria calon suami yang saya nak list-kan.. tapi saja nak cerita tentang ke-awesome-an seorang ayah..(kan dah terkena)..=b

 In my heart, one can never be him except him. Hargai harta yang paling berharga ini, ayah hanya seorang, dan tiada siapa yang dapat menggantikan ayah didalam hati seorang anak.

Tentang calon suami, insyaALLAH, tidak perlu di-list-kan panjang2 apa kriteria yang dicari. Cukuplah memandang pada diri dan muhasabah. Kerana ALLAH itu tidak pernah mengingkari janji-NYA as stated in Suratun Nisa’ ayat 26.

Wallahua’lam..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed